Химичен пилинг

Ексфолиращите киселини използвани в естетичната козметика могат се прилагат изключително ефективно в борбата с редица проблеми и несъвършенства на кожата. Могат да се използват върху различни части на тялото не само в областта на лицето. Използваните в козметичната грижа киселини биха били добър съюзник в превенциата както в стареенето на кожата, така и за регулирането на себумната секреция. Чрез начина си на въздействие върху кожата те могат да предизвикат регулярното и равномерно отпадане на повърхностните клетки, задействайки регенеративните възможности на кожата.

Киселините са с различен произход, различен начин на въздействие и могат да бъдат с различна концентрация.  Най- общо те могат да се разделят в три основни групи АНА( алфа-хидрокси киселини), ВНА (бета-хидроски киселини), РНА (поли-хидрокси киселини).

  • АНА (алфа-хидрокси киселини) са екстракти от плодове, захарна тръстика или мляко. Те са подходящи за сухата и чувствителна кожа, действат на повърхността като повлияват различни състояния, според вида им се избира определена алфа-хидрокси киселината и нейната концентрация.

Гликолова алфа-хидрокси киселина е най-широко разпространена. Извлича се от захарна тръстика, тя видимо изглажда повърхностния слой на кожата, избистря тена, но не е  препоръчителна за прилагане при по-чувствителни кожи. От всички АНА тя е с най-малка молекула и може да проникне в дълбочина.

Млечна алфа-хидрокси киселина е екстракт не от плодове, а от мляко, тя е подходяща за по-чувствителните кожи. С по-голяма молекула е, и действа на повърхността на кожата като задържа влагата, и въздейства на пигметните образования.

Манделова или бадемова алфа-хидрокси киселина с антиоксидано и антибактериално действие предпочитани са при състояния на повишена себумна секреция и по-мазни кожи, както и за по-тъмни типове кожа.

Ябълчна алфа-хидрокси киселина основно се извлича от ябълки като има изключително нежно ексфолиращо и избистрящо тена действие.

Лимонена алфа-хидрокси киселина тя се комбинира добре с други агенти за изсветляване на тена, тя регулира рН на кожата.

Винена киселина алфа-хидрокси киселина извлича се от гроздето и главната причина за използването й е големият брой антиоксиданти, който защитават кожата.

  • ВНА (бета-хидрокси киселина) са мастноразтворими киселини, те достигат до космените фоликули. Там те поемат излишното количество себум и така спомага в превенцията от поява на акне. Може да повлиява и разширените пори, бета-хидрокси киселините са препоръчани при по- мазни и плътни кожи.

Салицилова бета-хидрокси киселина тя е част от много продукти за ежедневна грижа, също така се използва в терапии за третиране на конкретни проблеми като анке.

Бетаин салицилат бета-хидрокси киселина извлича се от захарно цвекло. Може да се прилага като еквивалент на салициловата киселина, с по-нежно действие.

  • РНА поли-хирокси киселини те са добър еквивалент на АНА, заради по-голямата си молекула действат изключително върху повърхностния слой на кожата, като не предизвикват типичните за по-чувствителните кожи реакции. Помагат за изглажданена текстурата , почистват, намаляват зачервяването и възпаленията, като са подходящи за прилагане при състояния на розацея или екзема.

Основни поли-хирокси киселини са глюконолактон и лактобионова. Имат сходен начин на действие – имат нежно ексфолиращо действие, спомагат за задържане на влагата в кожата и засилват защитните фукции на кожата.

Химичен пилинг може да се използва ефективно при:

акне; пост-акнетични и други белези; неравномерен тен; пигментации с различен произход; фини линии и бръчки; загуба на еластичност на кожата; при много суха или омазнена кожа.

Съвместимост с други процедури:

  • Микронидлинг;
  • Мезотерапия;
  • Електропорация;
  • icoone® LASER;

Химичен пилинг не се прилага при:

Бременност и кърмене; най-малко една седмица след активно излагане на UV радиация; при открити лезии върху кожата; при наличие на херпес зостер през последните 6 месеца; при непоносимост или алергия към активната съставка на пилинга

Основното след процедурата е кожата да се хидратира и да се защитава с подходящ слънцезащитен продукт. В дена на процедурата не се допуска посещение на фитнес, парна баня, сауна, солариум. Не се препоръчват процедури, които могат да предизвикат раздразнение или възпаление на третираната кожа, нанасянето на агресивни продукти включително и макиажни такива;

Различните продукти на пазара имат различен протокол за работа като необходимия брой процедури може да е от 3 до 6, с време между тях от 7 до 14 дни.